Loc de joaca pentru parinti
Nu esti logat.
Televiziorul ofera "divertisment" intr-un mod comod. Apasam un buton sau mai multe...
In cazul copiilor lucrurile par simple la prima vedere: exista canale speciale, cu un orar permisiv de difuzare... Am putea sa ne vedem linistiti de treburi si sa apreciem beneficiile unor oferte generoase.
Pana in momentul in care realizezi ca desenele nu aduc nici pe departe cu povestile citite. Si ca nu poti lasa un copil prescolar sa absoarba replici cu un nivel educativ indoielnic doar pentru faptul ca "sta linistit".
Cred ca posturile care difuzeaza desene animate ar trebui sa aiba o totala transparenta in ceea ce priveste varsta publicului lor tinta, pentru ca parintii sa-si poata da seama despre programele cele mai potrivite pentru copilul lor.
Am ajuns a aceste concluzii in urma realizarii unui studiu de catre Asociatia Shotron despre influenta desenelor animate asupra modului de joaca al copiilor cu varsta intre 6 si 11 ani. Concluziile acestui studiu sunt alarmante: desenele animate vizionate de copii genereaza transformari la nivel afectiv si comportamental intr-un mod neconstrucitv iar aceste lucruri sunt vizibile in modul de joaca preferat.
Timpul petrecut de catre copii in fata calculatorului sau al televizorului este dublu fata de cel petrecut afara sau in compania altor copii, iar parintii petrec in medie doar patru ore pe zi cu copilul lor...
In aceste conditii ar fi indicat sa se poata oferi parintilor orientare si consiliere.
In urma studiului realizat de noi, din care reiese ca aceste desene animate au intr-o proportie ingrijoratoare un continut agresiv, Asociatia Shotron propune parintilor sa ia in considerare urmatoarele repere de varsta a copiilor in relatie cu canalul de desene animate urmarit: Minimax este un canal recomandat copiilor cu varsta intre 4 si 12 ani, Jetix - celor intre 9-12, Cartoon - celor peste 10 ani. Aceste estimari de varsta se bazeaza pe continutul majoritar al programelor difuzate si nu ia in calcul eventuale si binevenite exceptii.
Mi se pare ca parintii ar trebui sa vizioneze inainte desenele pentru a-si creea singuri o parere... Fiindca nu toate desenele animate de pe un program sunt pe aceasi sectiun de varsta, de exemplu Looney Toons sau Tom si Jerry cred ca pot fi vizionate si de la 6 ani in sus.
De asemenea, consider ca parintele nu trebuie sa vada in televizor un inlocuitor al sau, ci din contra, ar trebui sa stea langa copil, sa ii explice ceea ce se intampla pe ecran... astfel ar petrece timp cu copilul, ar avea un rol si mai important in slefuirea mintii lui si ar avea parte de experienta minunata de a retrai copilaria.
Mai greu cu vizionatul inainte al desenelor, din cauza....timpului, bata-l vina....Dar sunt de acord cu explicatiile despre ce vedem la televizor. Din toate motivele enumerate, plus altele....