SHOTRON

Copiii si tinerii sunt una din valorile esentiale ale vietii. Prin ei traim viata a doua oara - ne bucuram odata cu ei, suferim odata cu ei.

 

De aceea educatia lor este prioritara pentru fiecare dintre noi. De ea depinde in mare masura dezvoltarea lor ulterioara, parcursul lor in viata, precum si modul in care se vor raporta la noi mai tarziu. Iar aceasta educatie depinde in mare masura de produsele culturale ale modernitatii si postmodernitatii. Acestea cer o atentie sporita din partea noastra ca parinti, pentru a ne proteja copiii si a le oferi experiente placute si educative.

 

Ne propunem sa fim un ghid in aceasta calatorie alaturi de copiii din Romania si sa oferim o parere critica pertinenta pentru a alege ceea ce este mai potrivit pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri.


De ce „loc de joaca pentru parinti si atelier pentru copii“ ?

 

Pentru ca asa cum spun specialistii,  procesul pedagogic  nu este unidirectional.Vreti  sa faceti proba? Nimic mai simplu. In loc sa spuneti “acum fac treaba”, schimbati cu  “acum ma joc de-a “….. De-a ce e nevoie… de-a spalatul vaselor, de exemplu. Daca aveti un copil in preajma, si mai bine. Invitati-l  sa va  jucati  de-a  excavatoarele care strang jucariile de pe jos. Si sa vedeti reactie! Iar daca suntem onesti in observatii,  lucrurile se schimba substantial  cei doi  poli ai comunicarii….               

 

Iar in ceea ce priveste exclusiv  lumea oamenilor mari, nici aici lucrurile nu stau mai …roz. Doar ca, din cauza unui complex concurs de imprejurari, e nevoie de o mai mare consecventa.  Altfel, dezastru…Si iarasi, incluzand onestiatea, sa recunoastem o doza stanjenitor  de mare de balast inutil intr-o lume ideala: rutina, plictiseala, bombaneala, strigatul….si alte forme mai agresive de comunicare verbala, care sigur nu sunt  destinate celor sapte ani de acasa, desigur, tot ideali…                

 

In schimb, observati-i  pe copii. Nu se mai satura de joaca. Orice le-ai spune  este mult mai putin important decat joaca lor… Atunci schimbam macazul! Parintii invata sa se joace cu copiii,  “treburile” devin mai prietenoase  si toata lumea este multumita. Iar copiii primesc o modalitate optima  de a-si investi energia . Deci, cat mai multe activitati pentru copii, care sa aduca zambetele  multumite si comentarii entuziasmate, pline de savuroasele  lor concluzii intelepte. Diverse ocazii  care  sa le dea de lucru, sa le cultive toate cele necesare unei dezvoltari  armonioase. Folositoare atat  acum, cat si mai tarziu, daca  stam sa ne gandim ca in  familie inveti  mai mult  decat  realizam intr- o analiza initiala …Meniu

Categorii

Cele mai recente articole